جستجو

چلغوزه

شاید نام چلغوز از نظر برخی از ما معنی و مفهوم خوبی نداشته باشد و عده‌ای آن را ناسزا معنی کنند، اما باید بدانید. چلغوز فحش نیست! چلغوز نام دانه‌های نوعی درخت کاج می باشد و به دلیل در برداشتن مواد غذایی مفید، برای بهبود تغذیه و سلامت انسان از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. دانه‌های چلغوز دارای خواص آرام بخش هستند. درمان سردرد، کاهش کلسترول بد خون، افزایش عملکرد مغز، تنظیم فشار خون، سلامت قلب، افزایش قوای جنسی و تسکین دردهای عضلانی از خواص چلغوز است

. روغن چلغوز موجب جلوگیری از افزایش کلسترول بد خون در بدن می شود و همچنین از دیگر خواص چلغوز این است که سرخرگ ها را از هر گونه آسیب محافظت می نماید و نیز از ابتلا به حملات قلبی پیشگیری می کند. خصوصیات درمانی و تغذیه دانه ی چلغوز مانند دیگر دانه های آجیل همانند خواص پسته، خواص فندق و… است و ویژگی قابل توجه این دانه خاصیت آنتی اکسیدانی آن است که موجب خنثی کردن رادیکال های مضر ناشی از واکنش های مخرب بدن شود.

*خاصیت ظاهری چلغوز

کاج چلغوزه (در فارسی چَلغوزه از چهل غوزه به معنای چهل دانه در مخروط کاج) از نظر ظاهری شبیه به هسته خرما است و مغز آن به تخمه آفتابگردان شباهت دارد. این دانه‌ها، سرشار از روغن هستند و به صورت خام و بو داده همانند سایر دانه‌های آجیلی مصرف می شوند. چلغوز دارای طعمی لذیذ و خوشمزه است و مزه ی آن شبیه به بادام و پسته می باشد، اثری جزئی از حالت صمغی در آن احساس می شود. این گونه از کاج بومی شمال غربی هیمالیا است و در کشورهای پاکستان، افغانستان و شمال شرق ایران یافت می‌شود و مصرف آن در استان خراسان بیشتر از مناطق دیگر کشور رواج دارد.

درخت کاج چلغوز، از جمله مخروطیان همیشه سبز با ظاهری کاملا ایستاده و قائم است. این نوع درخت به آهستگی رشد می‌کند و برگ‌های سوزنی براقی دارد و به واسطه ی همین دانه‌های آجیلی پرخاصیت، بسیار مشهور می باشد. جالب است بدانید بذرهای چلغوز نایاب هستند، لذا به قیمت نسبتاً زیادی خرید و فروش می شوند، به طوری که امروزه هر کیلوگرم آن در ازای 53-20 دلار آمریکا معامله می شود.

مشهور بودن این درخت به‌خاطر  دانه های خوردنی آن (چلغوزه) است که در منطقه رویش جمع‌آوری می‌شود و به فروش می‌رسد. از لحاظ ارزش غذایی، ترکیبات دانه شامل ۵۱٫۳ درصد چربی (اسیدهای چرب)، ۸٫۷ درصد آب، ۱۳٫۶ درصد پروتئین، ۲۲٫۵ درصد نشاسته، ۰٫۹ درصد فیبر و سه درصد مواد معدنی و خاکستر می‌باشد. اهمیت اقتصادی جنگل‌های این‌گونه بقدری زیاد است که در سالهای پربار در افغانستان بخش بزرگی از درآمد منطقه ۱۳۰۰۰ نفری از جمع‌آوری و فروش دانه‌های خوراکی آن بدست می‌آید و در هندوستان به‌طور متوسط سالانه ۱۸۰ تن دانه چلغوز تولید می‌شود.

منطقه ی رویش این درخت ارتفاعی بین 1800 تا 3350 متر دارد و گاهی با کاج آبی و دیودار جامعه مشترک می‌سازد. بلندی کاج چلغوزه بین 10 تا 20 متر است و معمولا دارای تاجی پهن و گسترده با شاخه‌هایی راست و کشیده است.

*فواید چلغوز برای تقویت سیستم ایمنی بدن

مهمترین  خاصیت چلغوز برای سلامتی، کمک به تقویت سیستم عمومی بدن است. چلغوز به خاطر سرشار بودن از مواد معدنی و چربی های مفید برای بدن، به عنوان یکی از بهترین دانه ها برای تقویت عمومی بدن شناخته می شود.

*خواص دارویی و درمانی چلغوز و نحوه ی مصرف

–  طبع آن گرم است

– به دلیل داشتن منیزیم موجب از بین رفتن بی خوابی های شبانه می شود.

– پتاسیم و منگنز موجود در چلغوز موجب تعادل فشار خون می شود.

– دردهای عضلانی، تنش و اضطراب و خستگی مفرط را از بین می برد.

– موجب رفع سنگ مثانه می شود.

– برای افرادی که سرد هستند و میلی به روابط جنسی ندارند، مصرف چلغوز توصیه می شود و موجب افزایش قوای جنسی در آن ها می شود.

– موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.

– موجب افزایش عملکرد مغز و تقویت حافظه می شود.

– افرادی که کمبود اسپرم دارند چلغوز را همراه با بادام هندی روزانه مصرف نمایند.

– از دیگر خواص چلغوز، درمان تیرگی پوست است، برای رفع تیرگی پوست، مغز چلغوز را نرم کنید و به صورت پماد

روی پوست یا صورت بمالید و پس از یک ساعت با آب ولرم بشویید. (مغز چلغوز بسیار چرب است و به راحتی به شکل

پماد یا خمیر در می آید).

*چلغوز دشمن تری گلیسیرید

ماده فیبر موجود در چلغوز در زمان مصرف باعث کاهش عوارضی مانند تری گلیسرید خون، چاقی و خستگی می شود، ماده اسید اولیک در این گیاه گلیسریدهای مضر را از بین برده و مصرف چلغوز باعث جلوگیری از آسیب رادیکال‌های آزاد می‌شود.همچنین؛ این گیاه در درمان بیماری‌های کلیوی، کبد، سرماخوردگی و دردهای عضلانی بسیار موثر بوده و چربی غیراشباع موجود در چلغوز در زمان مصرف سکته قلبی، تپش قلب و کلسترول خون را کاهش می‌دهد.

تقویت کننده حافظه

مصرف گیاه چلغوز به دلیل وجود چربی غیر اشباع و اسیدآمینه باعث تقویت حافظه، چشم نافع و سیستم ایمنی بدن می‌شود.

*خواص چلغوز در طب سنتی :

- به دلیل کمک به کاهش تری‌گلیسرید خون یار مهربان کبد است و به جهت فیبر و چربی بالا کور‌کننده خوب اشتهاست. پتاسیم و منگنز آن به تعادل فشار خون کمک کرده و منیزیم این دانه از بی‌خوابی‌های شبانه می‌کاهد و دردهای عضلانی، خستگی مفرط، تنش و اضطراب را بر‌طرف می‌کند

- این میوه بالاترین میزان تراکم اسید اولیک را در میان مغزها دارد. این اسید که نوعی تک چربی اشباع شده است، به کبد کمک می کند تا تری گلیسیرید مضر را از بدن دفع کند.

- تک چربی اشباع شده در آن، خاصیت روغن زیتون را دارد و برای قلب مفید است.

-علاوه بر آن با کاهش دادن کلسترول و محافظت از رگ های خونی در مقابل آسیب دیدگی، مانع از بروز حمله قلبی می شود.

آنتی اکسیدان موجود در آن سلول ها را از آسیب های رادیکال های آزاد محافظت می کند.

-منبع غنی آهن است که میزان گلبول های قرمز بدن را بالا می برد.

منیزیم آن درد عضله، خستگی مفرط و تنش را برطرف می کند.

- ویتامین A و E در آن برای پوست و چشم مفید است.

نیاسین (نوعی ویتامین B3تقویت کننده حافظه و کاهش دهنده فشار خون است.

-با ایجاد احساس سیری مانع از افزایش وزن می شود.

*عوارض جانبی مصرف چلغوز

الف. بروز حساسیت

آدم‌هایی که به مصرف آجیل حساسیت دارند، ممکن است به مصرف چلغوز نیز حساسیت داشته باشند.

ب. بروز مشکل در دوران بارداری و شیردهی

توصیه می‌شود در مصرف چلغوز زیاده‌روی نکنید. ولی درباره‌ی عوارض جانبی مصرف چلغوز در دوران شیردهی اطلاعات اندکی در دسترس است. با این حال، توصیه می‌کنیم قبل از مصرف چلغوز در دوران بارداری و شیردهی با پزشک مشورت کنید.

پ. عوارض جانبی مصرف مکمل چلغوز

برخی مکمل‌های حاوی روغن چلغوز (به خصوص روغن چلغوز سیبری) ممکن است وضعیت بیماران مبتلا به تشنج را وخیم‌تر کنند. در این خصوص با پزشک مشورت کنید.

فیلترها
Sort
display