Search

کشمش

کشمش به انگلیسی Raisin): در واقع همان، میوه‌ی رسیده و خشک انگور است و  با توجه به نوع آن، روش و شرایط خشک کردن و مواد افزودنی مجاز موجود در آن، در انواع سبز قلمی، زرد، سیاه یا مویز، تیفی، آفتابی و کشمش پلویی در بازار به فروش می‌رسد و مانند دیگر خشکبارها در تمام سال در دسترس است.

انوع کشمش و روش تهیه ی آن

کشمش به سه گروه آفتابی، تیزابی و انگوری تقسیم می‌شود:

-کشمش آفتابی:

در این روش بدون استفاده از مواد شیمیایی  می توان به تهیه کشمش آفتابی اقدام کرد،  به این روش که کشمش را در زیر نور آفتاب پهن می کنیم. کشمش تهیه شده در این روش رنگ قهوه‌ای تیره دارد و کمی خشک  است. مدت لازم برای خشک کردن حبه، بسته به نوع انگور و شرایط آب و هوایی ۲۰-۱۵ روز طول می کشد. بعد از خشک شدن قسمت بالای حبه‌ها که در معرض خورشید قرار می‌گیرد با برگرداندن خوشه‌ها اقدام به خشک کردن قسمت‌های پایین حبه‌ها می‌نمایم.

بعد از خشک کردن کافی حبه ها، حبه‌های خشک شده را از چوب خوشه جدا می‌کنیم. در مناطقی که پاییز زود رس دارند در برخی سال‌ها بارندگی‌های زود هنگام به حبه‌های در حال خشک شدن آسیب می‌رساند. برای جلوگیری از خسارت باران روی خوشه‌ها چادر‌های پلاستیکی پهن می‌ شود. در  بیشتر روستاها ی کشور این نوع کشمش تولید می شود و به فروش می رسد.

- کشمش سایه آفتاب

در این روش خوشه‌های چیده شده را در داخل سالن‌های سرپوشیده و بزرگ قرار می دهند و در این مکان انگور خشک می شود. برای این منظور خوشه‌ها  با نخ از سقف آویزان می‌ شوند در این نوع سالن‌ها جریان هوا باید به اندازه کافی باشد و حبه‌ها در طی ۶۰-۵۰ روز خشک می‌شوند.  چون آفتاب به خوشه های نمی رسد، رنگ این کشمش ها سبز است. در این روش خطر بارندگی و فاسد شدن حبه‌ها وجود ندارد و کشمش بدست آمده تمیز و  بدون هیچ مواد زاید است، ولی  این روش زینه ی زیادی را متحمل می شود و به سالن‌های مناسب نیاز است

-کشمش تیزآبی:

کشمش تیزآبی به سبزه معروف است. با استفاده از محلول تیزآب به دست می آید. در این روش مدت خشک شدن حبه‌ها کم است و درشتی حبه در حین خشک شدن حفظ می‌شود. رنگ کشمش تهیه شده سبز مایل به زرد و نرم است. در این روش ابتدا خوشه‌های چیده شده  در داخل سبد قرار داده می شود و در داخل محلول آماده شده به مدت یک دقیقه فرو می‌برند و بعد در ظرف‌هایی قرار می‌دهند تا آبکش شوند و سپس به محوطه‌ای انتقال می دهند، اما خوشه‌ها نباید روی هم قرار داده شوند و برای خشک شدن یکنواخت حبه‌ها با برگرداندن خوشه‌ها اقدام به خشک کردن قسمت پایین حبه‌ها می‌ شود..


مدت زمان خشک شدن در این روش  ۸-۵ روز است. یک روز قبل از چیدن خوشه‌ها اقدام به تهیه محلول تیزآب می‌نمایند. برای این منظور در ۱۰۰ لیتر آب نیمه گرم ۵ کیلوگرم گرد تجاری کربنات پتاسیم و ۲ لیتر روغن سبزه اضافه نموده و محلول به هم زده می شود. محلول بدست آمده که رنگ شیری دارد برای ۲۵۰۰ کیلوگرم انگور کافی است اگر هنگام خشک کردن انگور روز‌ها ابری و تابش خورشید ضعیف باشد و در ضمن اگر خوشه‌ها حاوی حبه‌های درشت باشند مقدار کربنات پتاسیم و به همان نسبت روغن سبزه را در محلول افزایش می‌دهند. کربنات پتاسیم موجب ایجاد شیار‌های ریز روی سطح حبه و خارج شدن سریع بخار آب گردیده و نیز سبب زرد شدن حبه‌ها می‌شود. روغن سبزه نیز موجب نرم شدن کشمش می‌شود.لازم به ذکر است علاوه بر کشمش، مویز نیز در این گروه قرار می‌گیرد

روش استفاده

کشمش های موجود در بازار معمولا آماده مصرف است و می توان آن را به عنوان میان وعده یا همراه با برنج، انواع چاشنی ها، سالاد و غلات سرد و گرم و انواع پودینگ ها به عنوان یک وعده کامل مصرف کرد. کشمش هم مانند خیلی از تنقلات دیگر اغلب به صورت مخلوط با انواع مغزها یا نخودچی در خشکبار فروشی ها به مشتریان عرضه می شود و بهترین خوراکی برای زنگ های تفریح دانش آموزان شمرده می شود..وقتی که کشمش به محصولات پخته شده همچون کوکی ها، کیک و شیرینی اضافه می شود به حفظ رطوبت محصول نهایی کمک می کند. ما می توانیم کشمش را به هر غذای پخته یا سرد، سالادها و سبزیجات اضافه کنیم.

چگونگی نگهداری کشمش

* چگونگی نگهداری کشمش

بهتر است کشمش را در جای خشک، خنک، در ظرف های در بسته و تاریک نگهداری شود تا رطوبت آن حفظ شود. اگر کشمش را در یخچال یا فریزر قرار دهیم می توانیم تا یک سال آن را به صورت تازه  مصرف کنیم. یادمان نرود  که کشمش را در کابینت های نزدیک اجاق گاز نگهداری نکنیم؛ زیرا  گرمای اجاق گاز باعث می شود رطوبت کشمش سریع تر از دست برود. نکته ی مهم این که انگور در اثر خشک شدن خواص خود را از دست نمی دهد، بلکه قند آن زیادتر و اثر نیروبخش آن بیشتر شده و خاصیت نرم‌کنندگی سینه را نیز پیدا می‌کند.

شایان ذکر است که عمده قند انگور فروکتوز است و برای افراد مبتلا به دیابت به اندازه گلوکز مشکل‌ساز نیست. همچنین در سال‌های اخیر، به وجود فلز کروم در انگور دست پیدا کرده اند که به کاهش قند خون کمک بیشتری می‌کند،

* خواص کشمش و فواید درمانی آن برای بدن

همانطور که اشاره شد کشمش ها از خشک شدن انگورها به روش های مختلف تهیه می شود، به طور طبیعی شیرین است و از طعم آن به طور گسترده ای در پخت و پز غذا در سراسر دنیا، به ویژه در دسرها استفاده می شود. هر چند کشمش کوچک است، اما دارای مواد مغذی فراوانی است. کشمش ها به عنوان بخشی از گروه میوه به حساب می آیند. این میوه های خشک شده انرژی را افزایش می دهند و معمولا برای کوهنوردان، مسافرین یک تونیک سالم به حساب می آیند. در زیر به چند خاصیت کشمش اشاره می شود با ما همراه باشید:

* خاصیت های کشمش:

- کشمش منبع سرشار از فیبر است و به جذب مایعات طبیعی موجود در بدن کمک می کند. این نوع فیبر، فیبر نامحلول محسوب می شود، زیرا در حجم زیادی از آب قرار دارد و مواد غذایی در روده را به آسانی حرکت می دهد، اگر به طور منظم مصرف شود، می تواند به درمان یبوست نیز کمک کند. یک مطالعه تایید کرد که اگر در روز فقط دو وعده کشمش مصرف کنیم، می تواند عملکرد روده بزرگ را بهبود بخشد و خطر ابتلا به  سرطان روده  بزرگ را کاهش می دهد.

- درمان نفخ شکم : فیبر موجود در کشمش باعث می شود تا مواد مضر و سموم از دستگاه گوارش دفع شود و این امر می تواند از بروز بیماری های روده، رشد باکتری ها و ناراحتی های ناشی از نفخ  شکم محافظت کند.

- پیشگیری از اسیدیته: همانطور که قبلا ذکر شد، کشمش سرشار از پتاسیم و منیزیم است که یک درمان طبیعی برای اسیدیته به حساب می آید، این مواد معدنی دو عنصر رایج از آنتی اسید هاست، زیرا آنها در مقیاس PH پایه به حساب می آیند.

دو نوع اسیدوز با تعدادی از علل وجود دارد و بسیاری از بیماری های سیستم تنفسی، جوش، بیماری های پوستی، آسیب به اندام های داخلی، نقرس و کلیه را درمان می کند.

- درمان  کم خونی: کشمش به طور طبیعی دارای مقدار قابل توجهی آهن است، که به طور مستقیم در درمان کم خونی تاثیر گذار است. همچنین حاوی بسیاری از ویتامین B پیچیده است که برای تشکیل خون جدید ضروری است، محتوای مس زیاد نیز در تولید گلبول های قرمز کمک می کند.

- کشمش غنی از آهن، پتاسیم، کلسیم و ویتامین‌های گروه B است.  همچنین کشمش دارای خواص آنتی اکسیدانی است و  باعث جلوگیری از خراب شدن سلول می شود و برای سلامت استخوان‌ها و جلوگیری از پوکی استخوان نقش مهمی بر عهده دارد و به همین دلیل مصرف آن برای زنان قبل از یائسگی بسیار مفید است.

- تقویت کننده ی سلامت دهان و دندان ها: کشمش  سرشار از کلسیم است و به تقویت مینای دندان برای ترمیم دوباره کمک می کند. علاوه بر این بور موجود در این میوه های خشک می تواند باعث جلوگیری از رشد میکروب های دهانی و تقویت دندان ها شود، یکی از مواد شیمیایی موجود در کشمش اسید اولئانولیک است که نقش مهمی در محافظت از دندان ها در برابر فرسایش ایجاد حفره ها و شکنندگی دارد.

- سرشار از آنتی اکسیدان ها: کشمش دارای سطح بالایی از آنتی اکسیدان ها است که حاوی کاتچین ها و فیتونوتوپها پلی فنل است، آنها در مقابل آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد از بدن محافظت می کند؛  (رادیکال های آزاد یکی از عوامل اصلی اولیه مرتبط با رشد سلول های سرطانی است).

- کمک به بهبود سلامت استخوان ها: با افزایش سن ، احتمال افزایش شکنندگی استخوان ها وجود دارد. یکی از دلایل این امر آن است که افراد مقدار کلسیم مورد نیاز بدن خود را مصرف نمی کنند، شیر به تنهایی کافی نیست. باید گفت منابع مختلفی از کلسیم در کشمش وجود دارد و می تواند در رژیم ما گنجانده شود.  کشمش به جز کلسیم، حاوی بور هم است (ریزمغذی که می تواند به بهبود توانایی بدن برای جذب مواد مغذی گوناگون کمک کند).

- تاثیر در  افزایش باروری: کشمش ها باعث تحریک میل جنسی می شود، بسیاری از افراد نمی دانند که کشمش حاوی آمینواسیدی به نام آرژنین است.  آمینواسید تقویت میل جنسی  در آقایان را به عهده دارد، برخی مردان از  اختلال نعوذ رنج می برند و پس از مصرف کشمش می توانند عملکرد بهتری داشته باشند. آرژنین آفرودیسیاک، یک ماده طبیعی است که سطح حرکت اسپرم را افزایش می دهد، پس بنابراین باعث افزایش شانس  تخمک گذاری در رابطه ی جنسی می شود. مصرف این میوه های خشک و شیرین، به صورت روزانه به افزایش استقامت جنسی نیز کمک خواهد کرد.

بدنسازی: کشمش دارای مقدار زیادی ویتامین ها، اسید آمینه و مواد معدنی مانند سلنیوم و فسفر است که جذب مواد مغذی دیگر و پروتئین ها را آسان می کند و باعث افزایش انرژی و افزایش قدرت بدنی ورزشکاران و بدنسازان می شود. همچنین مقادیر بالای فروکتوز و گلوکز موجود در کشمش آن را به یکی از بهترین مواد غذایی برای افزایش انرژی ورزشکاران و بدنسازان تبدیل کرده است.

-  تقویت چشم: آنتی اکسیدان هایی که در کشمش  وجود دارد باعث تقویت بینایی شده و خطر ابتلا به بیماری های چشمی از جمله دژنراتیو ماکولا و آب مروارید را کاهش می دهد و همانند هویج برای چشم بسیار مفید است.

- کشمش برای بهبود خواب خوب : کم خونی و  فقر آهن امکان دارد باعث مشکلات بی خوابی  شود، بنابراین مصرف کشمش که سرشار از آهن است، می تواند باعث خواب خوب شبانه شود.

- کمک به کنترل سطح کلسترول: میزان بالای پتاسیم، فیبر، پلی فنول ها، فنولیک اسید، تانن ها، و آنتی اکسیدان های موجود در کشمش باعث سوزاندن کلسترول و نیز  پایین آوردن فشار خون می شود، که از این طریق  سلامت قلب و عروق را بهبود می بخشد.

 خاصیت های کشمش

- کمک به کاهش فشار خون : مصرف کشمش می تواند تاثیر چشمگیری در کاهش فشار خون داشته باشد. بسیاری از کارشناسان معتقدند که کارایی بالای کشمش در کاهش فشار خون، سطح بالای پتاسیمی است که می توان در آن یافت. پتاسیم اساسا می تواند به کاهش تنش عروق خونی و جریان آزادانه ی خون در بدن کمک کند و می تواند به طور کلی تاثیر مثبتی بر بدن داشته باشد.

- کشمش باعث تقویت اعصاب می شود.

- زمانی که کشمش، به تنهایی و همراه با تمرینات فیزیکی مصرف شود، می تواند به کاهش وزن کمک کند. فیبر فراوان موجود در کشمش ما را برای مدت طولانی تری سیر نگه می دارد. کشمش به ویژه برای افرادی که وزن کمی دارند و در پی ان هستند که وزن خود را با یک روش سالم افزایش دهند، مفید است. این میوه ی خشک دارای قندهای طبیعی، فروکتوز و گلوکز، است که می تواند به افزایش وزن بدون افزایش سطح کلسترول کمک کند.

- کشمش، سستی و رخوت را از بدن دور می کند و به انسان شادابی می بخشد.

کمک به کنترل دیابت : طبق مطالعات انجام شده کشمش واکنش انسولینی بعد از صرف غذا را کاهش می دهد، یعنی کشمش می تواند جلوی فوران یا جهش یکباره ی انسولین را بعد از صرف یک وعده ی غذایی بگیرد که در غیر این صورت می تواند برای بیماران دیابتی خطرناک باشد. کشمش همچنین به تنظیم ترشح لپتین و گرلین کمک می کند که هورمون های مسئول اعلام سیری یا گرسنگی به بدن است.

- کشمش، اسپاسم یا گرفتگی عضلانی را کاهش می دهد.

- از آنجایی که کشمش سرشار از پتاسیم است، به همین دلیل مصرف آن به طور مرتب از شکل گیری و همچنین عود  سنگ کلیه  جلوگیری می کن و برای عملکرد کلیه ها بسیار مفید است.

- کمک به سم زدایی بدن: هدف اصلی کبد حذف سمومی است که در بدن وجود دارد و ممکن است به دلیل مصرف زیاد فرآورده های خوراکی حاوی مواد ناسالم تشکیل شده باشند. بعضی وقت ها، محیطی که معمولا در معرض آن قرار داریم نیز می تواند تعداد سموم یافت شده در بدن را افزایش دهد. برای کمک به کبدو خارج کردن آن از زیر فشار دفع سموم، می توان هر روز به اندازه ی کافی مصرف کرد، این کار تفاوت عظیمی ایجاد می کند. هرچه کبد در سم زدایی بهتر کار کند پوست تان شفاف تر خواهد بود.

جلوگیری از سرماخوردگی: مقدار بالای آنتی اکسیدان ها و ویتامین C موجود در کشمش باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و خطر ابتلا به سرماخوردگی وآنفلونزا را کاهش می دهد. کشمش به دلیل خواص ضد میکروبی به عنوان یک آنتی بیوتیک شناخته شده و به درمان تب بالا و بیماری های عفونی کمک می کند.

-  مفید برای نوزادان و کودکان: کشمش سرشار از مواد معدنی مانند پتاسیم، فسفر، آهن، کلسیم و منیزیم است و به رشد ذهنی و جسمی کودک کمک می کند. به دلیل مقادیر بالای فیبر که در کشمش وجود دارد به بهبود حرکات روده به درمان یبوست در کودکان کمک می کند. کشمش به دلیل خواص ضد باکتریایی که دارد به درمان تب بالا در نوزادان و کودکان کمک می کند.  همچنین کشمش باعث تقویت حافظه در نوزادان و کودکان می شود.

- با خوردن کشمش، غضب را از خود دور کرده و به آرامش دست پیدا خواهید کرد.

کشمش برای درمان بی نظمی معده و یبوست مصرف می شود. برای جلوگیری از این ناخوشی ها می توان، ۶-۵ عدد کشمش را خیساند و بعد از چند ساعت، آب آن را  مصرف کرد .

- کشمش آب اضافه ی بدن را از بین می برد.

- کشمش، دهان را خوشبو می کند.

- فیبر  موجود در کشمش باعث جلوگیری از سرطان کولون، کمک در جلوگیری از رشد غیر معمول سلول ها، بیماری ها و همچنین کنترل قند خون را می شود.

- کشمش به علت داشتن قند فروکتوز، دارای خاصیت مصرف سریع انرژی و کاهش وزن نیز است.

خواص کشمش برای پوست و مو

* خواص کشمش برای پوست و مو

-  جوان سازی پوست صورت:  به خاطر آنتی اکسیدان ها و پلی فنول های و ویتامین سی موجود در کشمش، کلاژن و الاستین پوست  افزایش می یابد و به درمان چین و چروک و جوان سازی پوست صورت کمک می کند. رزوراترول های موجود در کشمش به پاک سازی خون و پاک سازی پوست کمک کرده و باعث جوان سازی پوست صورت می شود.

- آکنه و جوش صورت: منیزیم و پتاسیم موجود در کشمش باعث سم زدایی و پاک سازی خون  می شود و به این ترتیب باعث درمان آکنه و جوش صورت می شود. همچنین مصرف کشمش سیاه با سم زدایی کبد به سم زدایی پوست و در نتیجه درمان آکنه و جوش صورت کمک می کند.

- ضد آفتاب طبیعی: آنتی اکسیدان های موجود در کشمش ها به عنوان یک ضد آفتاب طبیعی عمل کرده و پوست را در برابر آسیب های نور خورشید محافظت می کند.

- تقویت و افزایش رشد مو: وجود آهن فراوان در کشمش با افزایش جریان خون در پوست سر باعث تقویت فولیکول های مو شده و باعث افزایش رشد مو می شود.

- درمان شوره سر: به دلیل رزوراترول های موجود در کشمش،  مصرف روزانه ی آن باعث کاهش التهاب پوست سر شده و به درمان شوره سر کمک می کند.

- درمان ریزش مو: کشمش ها دارای آنتی اکسیدان است و  از طریق تقویت فولیکول های موی سر به پیشگیری و درمان ریزش مو کمک می کند.

Filters
Sort
display