شلیل خشک یک خوردنی خوشمزه و پرطرفدار است. در حالت طبیعی میوه خشکشده میتواند یک میان وعده مناسب برای دفع احساس گرسنگی باشد. همچنین میوه خشک را میتوان برای مدتزمان طولانی نگهداری کرد و از همین رو میتواند جایگزین مناسبی برای میوه تازه در خارج از فصل آن باشد.
در صورت خشک شدن اصولی، مقادیر بالای ویتامین ث موجود در شلیل، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده، برای پیشگیری از سرماخوردگی عالی است. فیبر موجود در شلیل خشک سبب کاهش اشتها و تقویت دستگاه گوارش میشود و به کاهش وزن کمک میکند. شلیل به دلیل نداشتن کرک، میزان آلرژی پایینتری نسبت به هلو دارد.
خواص میوه خشک شلیل تقریباً با میوه تازه برابری کرده ولی این خواص بینظیر را در حجم کمی ارائه میدهد. در پژوهشی در دانشگاه تگزاس به موشها شلیل خشک خورانده شده و نتیجهٔ شگفت آن پژوهش نشان داد که خشکبار این میوه، سلولهای خطرناک سرطانی را تحریک کردهاند که خودشان را از بین ببرند.
شلیل خشک شده حاوی مقادیر بالای بتاکاروتن است که برای حفظ سلامت پوست مفید بوده و چشمها را در برابر عفونت محافظت میکند. مقادیر بالای ویتامین C موجود در شلیل خشک باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و برای پیشگیری از سرماخوردگی مفید میباشد. فیبر موجود در شلیل خشک باعث کاهش اشتها و تقویت دستگاه گوارش شده و به لاغری و کاهش وزن کمک میکند. مقادیر بالای پتاسیم موجود در میوه خشک شلیل برای درمان فشارخون بالا و حفظ سلامت قلب مفید میباشد.
برای خشککردن شلیل به عکس هلو نیاز به پوستگیری ندارد، میوهٔ تازه را بایستی خوب شسته، شلیلها را بهصورت ورقههای باریکی میبریم، بهتر است از شلیلهای سفت استفاده شود.شبرنگها به مراتب بهتر هستند. برگههای میوه تازه را روی یک ظرف توری دار میچینیم و در معرض آفتاب قرار میدهیم، بهتر است برگه ها را هر روز پشتورو کنیم تا یکنواخت خشک شود. برگهٔ شلیل کمی چسبناک است.
استفاده از دستگاه خشککن برای خشککردن شلیل راحت و سریع است. برشهای شلیل را بهصورت جداگانه روی سینیهای خشککن بگذارید. اطمینان حاصل کنید که آنها یکدیگر را لمس نمیکنند. حرارت را روی ۱۳۵ درجه فارنهایت (۶۰ درجه سانتیگراد) برای حدود ۱۲ تا ۱۸ ساعت تنظیم کنید. مقداری روغن روی برشهای شلیل بپاشید تا بعداً میوههای خشک را از سینیهای خشککن راحتتر جدا کنید. در آخر شلیل خشک شده را از سینیهای خشککن خارج کنید.
میتواند یک راه سریع برای ازبینبردن آب شلیل باشد. اگر از تنظیم گرمای بالاتر از حد لازم استفاده کنید، خطر سوختن میوهها وجود دارد. برشهای شلیل را بهصورت جداگانه روی ورقهای پخت قرار دهید. اطمینان حاصل کنید که آنها یکدیگر را لمس نمیکنند. فر را در کمترین تنظیم حرارت ممکن تنظیم کنید. برشهای شلیل را پس از هر ساعت از نظر خشکی بررسی کنید. کل فرایند باید حدود ۸ ساعت طول بکشد. برای گردش بهتر هوا میتوانید درب فر را کمی باز نگه دارید. مقداری روغن روی برشهای شلیل بپاشید تا بعداً میوههای خشک شده را از ورقهای پخت آسانتر جدا کنید.
شلیل خشک شده باید در ظروف دربسته نگهداری شود. ظروفی که هوا وارد آنها نشود. مانند: ظروف دربدار پلاستیکی و شیشهای، کیسههای زیپدار و…. چیپس شلیل را هرگز در مجاورت منبعهای گرمایی و همچنین نور مستقیم آفتاب قرار ندهید.