بادام درختی، نوعی خشکبار است که از قدیم در ظروف آجیل شب یلدا و ایام نوروز ایرانیان قرار داشته است. این آجیل محبوب، بیشتر در خراسان رضوی کشت میشود. کشورهای اسپانیا و آمریکا نیز بیشترین میزان تولید بادام در دنیا را دارند. در لیست تولیدکنندگان بادام، کشور عزیزمان ایران در رتبه پنجم قرار دارد. بادام درختی ازجمله آجیلهای پرطرفداری است که خواص بسیاری هم دارد. بادام از میوهی درخت بادام بهدست میآید. طعم بادام از شیرین تا تلخ قابلتغییر است و هر دو نوع آن در فروشگاهها وجود دارد.
بادام شیرین از نظر طب قدیم ایران کمی گرم وتر است و در برخی منابع معتدل نیز گفته اند. مغز بادام تلخ ازنظر طب قدیم ایران خیلی گرم و خشک است.
بادام درختی انواع مختلفی دارد. بادام درختی ایرانی به طور کلی به سه دسته تقسیم میشود. این سه دسته شامل: بادام سنگی، بادام مامایی و بادام پوست کاغذی است.
بسیاری از افراد ترجیح می دهند در ظرف آجیل خود مغز بادام داشته باشند. می توانید مغز بادام را به صورت پوست کنده یا سالم مصرف کنید؛ همچنین تفت دادن مغز بادام با نمک سبب خوش طعم شدن آن می شود. البته به این نکته توجه کنید که بسیاری از خواص گفته شده، منوط به خام بودن بادام است. خلال بادام نیز برای مصارف آشپزی و شیرینیپزی کاربرد بسیاری دارد.
از خواص بادام می توان به داشتن سطح بالایی از مواد مغذی، چربی های غیر اشباع و ویتامین ها اشاره کرد.بادام درختی حاوی ویتامین E می باشد که این ویتامین به مرطوب کنندگی و آبرسانی پوست کمک بسیاری می کند. چربی های غیر اشباع یا اسید های چرب ضروری موجود در بادام، باعث کنترل سطح چربی پوست و از بین رفتن آکنه و جوش های سرسیاه می شود.
ویتامین های B2, B1, D, A, B6 و اسید های چرب موجود در بادام به حفظ رطوبت سطح پوست سر و شادابی و درخشانندگی مو می شود. همچنین درمان فولیکول های مو درمان و جلوگیری از شوره را به همراه دارد. پتاسیم موجود در بادام از فشار خون بالا جلوگیری می کند اما اگر شما دارای فشار خون بالا هستید بهتر است از نوع خام این نوع بادام استفاده کنید. آنتی اکسیدان موجود در بادام بعلاوه اسید های چرب آن از گرفتگی عروق و خطرات حمله های قلبی جلوگیری می کند. همچنین ویتامین E از سکته های قلبی و مغزی جلوگیری می کند.
مواد معدنی و ویتامین های فراوان موجود در بادام از آلزایمر پیشگیری کرده و حافظه را تقویت می کند. بادام محتوی مقدار زیادی چربی غیر اشباع و بسیاری از مواد مغذی میباشد، از جمله: کلسیم و منیزیم. این عناصر برای استحکام استخوانها استفاده میشوند. به طور کلی، بادام غنیترین منبع غیر حیوانی کلسیم میباشد. استخوانها و دندان هایتان را با استفاده از فسفر موجود در بادام، تقویت کنید.
فیبر موجود در بادام به سلامت دستگاه گوارش کمک شایان توجهی می کند و خطر ابتلا به سرطان روده را کاهش می دهد. مصرف روزانه و مداوم بادام در افرادی که مبتلا به دیابت هستند از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری کرده و به تثبیت قند خون نیز کمک می کند. برای خانم هایی که در دوران بارداری هستند مصرف بادام بسیار ضروری و الزامی است؛ زیرا نقش بسیار مهمی در رشد جنین سالم ایفا میکند. کمخونی یکی از بیماری هایی است که بسیاری از بزرگسالان و سالمندان با آن مواجه هستند. آهن و مس موجود در بادام برای درمان کمخونی بسیار موثر است.