انجیر میوهای مقوی است که به صورت تازه و خشک شده وجود دارد. میتوان آن را تنها و یا همراه مربا یا بستنی خورد. انجیر تازه همیشه در تمام فصول یافت نمیشود ولی انجیر خشک در تمام سال موجود است. انجیر به طورکلی خواص درمانی دارد. اگر چه شواهد پزشکی برای آن وجود ندارد اما از لحاظ سنتی خواص آن ثابت شده است.
آنها بیشتر از انجیر تازه کالری ایجاد میکنند که حدود 100 گرم از آن 220 کالری را بوجود می آورد. به جز کالری، شیرین هستند و دارای شاخص گلایسمیک، متوسط 61 و بار گلایسمی 16 هستند که زیاد است. بار گلایسمک بالای انجیر باعث افزایش سطح قند خون می شود زیرا انجیر خشک شده به سرعت سطح بالایی از قند موجود در بدن را آزاد میکند که امکان دارد برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 مفید نباشد. غذاهای شیرین و با انرژی بالا را باید در اوایل روز بخورید، تا انرژی آزاد شده توسط آنها در طول روز سوزانده شود.
شیره انجیر، میخچه، زگیل و آثار جلدی را از بین میبرد.
همچنین اگر یک انجیر خشک را پخته و سپس به دو نیم تقسیم کنید و روی کورک یا دمل قرار دهید، بزودی آن را رسانده و رفع التهاب میکند.
سوپ انجیر بسیار مقوی است و برای افزایش شیر در زنان شیرده بسیار مفید است. برای تهیه سوپ، انجیر نارس را با گوشت بپزید. جوشانده انجیر خشک در شیر برای درمان آنژین، ورم لثه و ورم مخاط دهان نیز موثر است.
مطالعات جدید نشان میدهد که انجیر و عصارهی آن ممکن است اثر بازدارنده بر رشد و بقای میکروبهای مضر مواد غذایی داشته باشد. اخیراً گروهی از محققان در کارولینای شمالی، اثر ضد میکروبی عصاره انجیر را در کاهش بار میکروبی انواع میکروبهای آلوده کننده مواد غذایی اشریشیاکلی و سالمونلا مورد بررسی قرار دادهاند. این یافته میتواند در صنعت مواد غذایی مورد توجه قرار گیرد.
از جمله فواید و خواص انجیر خشک این است که این میوه باعث افزایش قوای جسمانی می شود. به علت آهن موجود در انجیر خشک به افرادی که با مشکل خون رسانی در بدن مواجه هستند توصیه میگردد روزی ده عدد انجیر خشک بخورند. مخصوصا افرادی که از لحاظ جسمی ضعیف هستند. خوردن انجیر خشک بسیار مؤثر است حتی انجیر خشک به دلیل دارا بودن ویتامینهای موجود برای بسیاری از مشکلات شامل یبوست، زخم معده، رفع تشنگی، عفونت ریه، تب، سرفه، اعصاب و سینهدرد بسیار مفید است.
انجیر خشک حاوی مقادیر بسیار زیادی آهن و ویتامین C است؛ مخلوطی از این دو ماده ی مغذی، انجیر خشک را به یک میوه ی فوق العاده برای کم خون ها مخصوصا افراد مبتلا به کم خونی فقر آهن تبدیل کرده است.از طرفی انجیر خشک به دلیل داشتن قند فراوان باعث فعالیت سلول ها و تولید انرژی زیاد در بدن نیز می شود، همان چیزی که معمولا کم خون ها از آن شکایت دارند 50 درصد انجير خشک را قند تشکيل مي دهد. همچنين منبع خوبي از پتاسيم، منيزيم، کلسيم، فسفر و ويتامين هاي C , B , A است.
از خواص درمانی انجیر خشک که می توان بیان کرد این است که از انجیر خشک برای درمان و پیشگیری از یبوست می توان استفاده کرد. در واقع انجیر خشک خیسانده در آب یا شیر، موثرترین درمان برای رفع یبوست است. فیبر موجود در انجیر خشک به عملکرد سالم روده کمک می کند؛ این عمل مانع بروز یبوست می شود. برای رفع یبوست 10 عدد انجیر خشک را به خوبی شسته و در ظرف آبی بخیسانید و صبح ناشتا میل کنید.